Hozzávalók: 40 dkg bárányhús, 10
dkg zöldhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg köles, 4 dl búzakorpa cibere, 1
csomó zöldpetrezselyem, 1 dkg lestyán, 1 dl tejföl, 5 cl tejszín, 1 db tojássárgája,
őrölt bors, só,
A ciberéhez: 25 dkg búzakorpa, 5
dkg kukoricaliszt, 8 dkg barna kenyér, 1 db citrom
A kisebb kockákra vágott
bárányhúst hideg vízbe téve felforraljuk. A leves tetejére feljövő habot
leszedjük és beletesszük az apróra vágott friss zöldhagymát, a zúzott
fokhagymát. Sóval és őrölt borssal ízesítjük. Amikor a hús már majdnem puhára
főtt, hozzáadjuk a kölest és a búzakorpa ciberét, amelyet előzőleg megfőztünk.
Vágódeszkára téve apróra vágjuk a
friss kaprot, zöldpetrezselymet és a lestyánt. Ezzel a levest megszórjuk,
hozzáadjuk a tejfelt és a tejszínt, még egyszer felforraljuk, majd a tűzről
levéve belekeverjük az elhabart tojássárgáját.
A leves elkészítéséhez szükséges
ciberét egy kiváló erdélyi recept szerint úgy készítjük el, hogy egy
cserépedénybe tesszük a búzakorpát és a kukoricalisztet. Hozzáadunk egy szelet
barnakenyeret, egy felkarikázott citromot és kb. 2 liternyi forró vízzel
felöntjük és elkeverjük. Egy napig letakarva, egyszer-kétszer még megkeverve,
langyos helyen tartjuk. Amikor a cibere savanykás ízűvé válik, üvegekbe
szűrjük, és még egy hétig hűvös helyre téve pihentetjük.
Elkészítési idő: 70 perc