Hozzávalók: 1 mélytányér csiperke
vagy másfajta gomba, 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg tehéntúró, 1 csipet vágott
csombor vagy kakukkfű, 1 csipet só és paprika
Elkészítése: A felszeletelt
szalonnát ropogósra sütjük, majd papírtörlőre tesszük, hogy az a fölös zsírt
magába szívja. Így tegyük félre. A gomba tönkjeit kitördeljük, a fejeket
többszöri vízben lemossuk és lecsöpögtetjük. Mindenik karimába kevés túrót és
füstölt szalonnát teszünk. Ízesítőként frissen szedett csomborral vagy vadkaporral
szórhatjuk meg. (A hozzávalókhoz meg kakukkfüvet ír - akkor most melyik az
igazi szerintetek?)
Közepesen izzó szén fölött
sütjük. Szén hiányában, zománctalan edényben a kihevített sütőbe dugjuk, vagy a
kályha rostélyán sütjük meg. Sóval, paprikával fűszerezzük.
Megjegyzés: A hagyomány szerint
az erdélyi hegyi pásztorok jellegzetes ételével, puliszkával tálaljuk.
Román
parasztomlett (Omleta taraneasca)
Hozzávalók: 6 tojás, 1 ek zsír
vagy vaj, 2 ek tejfel, fél kötés zöldhagyma, fél kötés zöld kapor, fél kötés
petrezselyemzöldje, só, bors
Elkészítése: A jól felvert
tojásokhoz adjuk hozzá a tejfelt és a finomra vágott zöldjavakat. Elkeverjük
könnyedén, majd sózzuk, borsozzuk.
A forró zsiradékban mindkét
oldalán megsütjük, és azonnal asztalra adjuk.
Megjegyzés: Egy kötés körülbelül
12 szál zöldjava.