Hozzávalók: 1 kg füstölt
disznóhús, 50 dkg szárazpaszuly, 5 evőkanál rizs, 2 dl tejföl, fél fej hagyma,
kevés petrezselyemzöldje, só, bors, ecet
Elkészítése: A húst és az előző
este beáztatott paszulyt 3 liter vízben főni tesszük. Ízlés szerint sózzuk,
borsozzuk. Beleszórjuk az apróra vágott hagymát, és puhára főzzük. A húst
kivesszük. A lé egy részét egy másik fazékba töltjük, és a rizst puhára főzzük
benne.
Ez alatt a paszulyt a maradék
levessel szitán áttörjük, a megfőtt rizshez töltjük. Ízlés szerint savanyítjuk.
Megszórjuk petrezselyemzöldjével és belekeverjük a tejfölt. Még egyszer
meglobbantjuk. A húst vékony szeletekre vágjuk, és a forró levest ráöntjük.
Változatok: Készülhet marha-,
bárány-, vagy borjúhúsból is. A szászok kedvence viszont a füstölt sonkával
készült kächen. Ha egyéb célokra sonkát főztünk, bármily húsból készítjük, a
sonka főzőlevét hozzáadjuk. Egyes vidékeken kevés tárkonnyal ízesítik.