Hozzávalók: 5 kg közepesen sovány
sertéslapocka, 2,5 dkg porcukor, 0,5 dkg fokhagyma, 1 g gyömbér, 3 g
salétromsó, 5 dkg fehér bors, 15 dkg só.
Elkészítése: A húsról
letisztítunk minden porcot, inat, hártyát és nagy lyukú darálón ledaráljuk. A
fűszereket porrá törjük, a fokhagymát megtisztítjuk, és nagyon apróra vágjuk,
majd késpengével szétnyomjuk. Ráöntünk 1 evőkanál vizet. A darált húsra szórjuk
a fűszereket, és ráöntjük a fokhagymás levet. Jól összekeverjük, és vastagbélbe
töltjük. Kisebb rudakat kötünk belőle, majd annyi vízben, amennyi ellepi, 1
órán keresztül abáljuk a gyöngyöző lében. A vízből kivéve lecsurgatjuk, tiszta,
hideg vízben kihűtjük, majd szikkasztjuk (tiszta ruhára teregetve), és hideg
füstre tesszük 3 napra. Száraz, hűvös helyen felakasztva tároljuk. Néhány
hónapig tárolható.