Hozzávalók: 1 kicsi padlizsán, 40
dkg liszt, 2 közepes nagyságú burgonya, 1 tojássárga, 1-1,5 dl tej, 1 teáskanál
só, 3 dkg élesztő, 1 mokkáskanál cukor,
2 paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 1 kis tej vöröshagyma, 3 evőkanál
olaj, törött bors bőven, olaj a sütéshez
Fél dl langyos tejben elkeverjük
a cukrot és az élesztőt, majd letakarva, langyos helyen fölfuttatjuk.
Vigyázzunk, hogy a tej valóban langyos (és ne meleg!) legyen, mert az
élesztőgombák a melegtől elpusztulnak! A burgonyát héjastul, kuktában a
jelzéstől számítva 5 percig takaréklángon főzzük. Még melegen meghámozzuk és
áttörjük. A liszttel, a tojássárgával, az élesztővel és annyi langyos tejjel
dolgozzuk össze, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Cipót formálunk
belőle, és langyos helyen (de nem a meleg tűzhelyen), lisztezett tálban, a
tetejét is belisztezve, tiszta konyharuhával letakarjuk, és duplájára
kelesztjük. Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A padlizsánt megmossuk,
letörölgetjük, majd héjastul kis kockákra vágjuk és megsózzuk. A felforrósított
3 evőkanál olajon üvegesre pirítjuk a megtisztított és karikára vágott
vöröshagymát, hozzáadjuk a szétzúzott fokhagymát, és a sós létől lecsöpögtetett
padlizsánkockákat. Fedő alatt saját levében puhára pároljuk. Ha már üveges,
belekeverjük a lehéjazott, karikára vágott paradicsomot, megborsozzuk, és
együtt pirítjuk néhány percig. A lángos-tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk,
és tenyérnyi darabokat szaggatunk belőle. Egy-egy lángos közepére teszünk a
padlizsános töltelékből, a tésztát félbehajtjuk, majd a széleit jól összenyomva,
a nyújtófával kissé lelapítjuk. Bő forró olajban mindkét oldalát pirosra
sütjük.