Hozzávalók: 4-5 közepes fej
padlizsán, 3-4 közepes fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma (több is lehet),
4-5 ek. citromlé, kb. 2 dl olaj, ecet, ízlés szerint, só, bors
A padlizsánokat sütés előtt a
szára mellett kicsit megszurkáljuk, nehogy felrobbanjon, aztán egyben
megsütjük, hogy jó puha legyen mindenhol. Felvágjuk őket, és a héjából
kikaparjuk. Finomra felvágjuk (rozsdamentes vagy fakéssel) és ahogy a tálba
került, sót és padlizsánonként egy-egy evőkanál citromot öntünk rájuk, nehogy
megbarnuljanak. A hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, és a padlizsánhoz
keverjük. Megszórjuk kevés borssal, és annyi ecetet teszünk bele, hogy kicsit
savanykás legyen, de ne kaparja a torkunkat. Végül az olajat lassanként hozzákeverjük,
mint a majonéznél, és jól elkeverjük. Másnap jó igazán, addigra kicsit megkeményedik,
nem olyan folyós. Piritós-kenyérre kenve csodálatosan finom és eláll akár egy
hétig is.