Borókás nyúlgerinc




Hozzávalók: 1,5 dkg vadnyúlgerinc, 2 dkg vaj, só, bors, leveszöldségek, 25 dkg füstölt sonka, 30 dkg füstölt szalonna, 1 hagyma, 2 dl illatos fehérbor, 1 csésze csontleves, 5 dkg borókamag
A lehártyázott nyúlgerincet, szalonnával bedörzsöljük, majd vékony füstölt szalonnaszeletekbe burkolva és azt rákötözve sütőben gyakori öntözéssel megsütjük.
A megsült húst kivesszük, a szalonnát lefejtjük és ledobjuk, a húst pedig rövid ideig tovább sütjük, időnként saját zsírjával és olvasztott vajjal öntözve, majd kiszedjük, s egy lábasba félretesszük. Az edényt - amiben a hús sült - felső lángra tesszük.
A hagymát, a maradék szalonnát és a sonkát apróra vágjuk, és a zsíron megpirítjuk, majd felengedjük a borral és a csontlével. Belekeverjük az összezúzott borókamagot és néhány szem borsot is. Az egészet könnyű mártás sűrűségűre leforraljuk. Ekkor levágjuk a húst a gerincről, a csontokat a mártásban jó 5 percig forgatjuk, majd kivesszük. A húst felszeleteljük és visszarakjuk a gerincre, s az egészet egy tálalóedényre tesszük meleg helyre.
Megjegyzés: Egyes vidékeken fokhagymát is tesznek bele.