50 perc Nehézség: 2
Hozzávalók: 50 dkg lapocka, 1
nagy fej vöröshagyma, 2 dl paradicsomlé (ketchup vagy 2 evőkanál paradicsompüré
és 1,5 dl víz), 1 dl tejszín, kicsi zellergumó (vagy 1 evőkanál szárított
zellerlevél), kevés cukor, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál törött fekete bors,
só.
A húst megmossuk, letörölgetjük,
majd kis kockákra vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, lereszeljük (vagy
nagyon finomra vágjuk), és a forró olajon üvegesre pároljuk. Ezután a húst
rádobjuk, és gyakori keverés közben hirtelen, erős tűzön fehéredésig pirítjuk.
Meghintjük sóval, borssal, belereszeljük a tisztított zellert (vagy
hozzákeverjük a szárított zellerlevelet), és tovább pirítjuk még 5 percig, csak
ezután öntjük rá a paradicsomlevet. Ízlés szerint cukrozzuk, majd fedő alatt
puhára pároljuk. Ha a hús teljesen puha, fedő nélkül zsírjára sütjük, és
tejszínnel meglocsolva, jól átforgatjuk. Sós vízben főtt cérnametélt a
hozzáillő köret.