Hozzávalók: 1 öreg kövér tyúk, 1
kg marhahús, 6 murok, 4 petrezselyemgyökér, 2 közepes zeller, 2 fej hagyma, 2
pohár rizs, 2 evők. vagdalt petrezselyemzöldje, 3 tojássárgája, 2 csésze
tejföl, só, bors
Ez az étel a szász falusi
lakodalmi ebéd fénypontja. Természetesen az alábbi megadott mennyiségek
többszöröséből is készülhet.
Elkészítése: A tyúkot és a
marhahúst a zöldséggel együtt 5 liter vízben, sóval és borssal ízesítve addig
főzzük, amíg jól megpuhul. A levet leszűrjük, beletesszük a rizst, egy fej
apróra vágott hagymát, és lassú tűzön tovább főzzük. Amikor puhára főtt, a
levest a tűzről levesszük.
A tojássárgáját elkeverjük a
tejföllel, és folytonos keverés mellett hozzáadjuk a leveshez. Hozzáadjuk a
vagdalt petrezselyemzöldet. A tyúkot és a marhahúst darabokra vágva
visszatesszük a levesbe.