Hozzávalók: 40 dkg sertéshús, 8
dkg rizs, 1 db tojás a töltelékhez, 1 db citrom, 8 db zöldpaprika, 2 dl tejföl,
6 dkg liszt, 1 db tojássárgája a mártáshoz, 1 dl tejszín, tárkonylevél, só.
A sertéshúst ledaráljuk,
hozzáadjuk a félig párolt rizst, és a tojást. Sóval, törött borssal ízesítjük,
majd jól összedolgozzuk. Egy edényben 1-2 liter vizet forralunk, kevés reszelt
citromhéjat, szűrt citromlevet, apróra összevágott friss tárkonyt teszünk bele
és megsózzuk. Az elkészített hústölteléket a megmosott, kicsumázott,
zöldpaprikákba töltjük, majd a paprikákat egy-két helyen villával megszurkáljuk
és a tárkonyos lébe téve, mérsékelt tűzön puhára főzzük. Ekkor a paprikákat
szűrőkanállal a mártásból kiemeljük. Tejfölből és lisztből habarást készítünk
és szűrőn keresztül, állandó keverés közben a mártásba öntjük, és 4-5 percig
forraljuk. A mártást a tűzről levesszük, és folyamatosan keverve hozzáöntjük a
tojássárgájával elkevert tejszínt. A töltött paprikákat tálra rendezzük, a
tárkonyos mártással leöntjük és megszórjuk vágott, friss tárkonnyal.
Főtt burgonyát adunk mellé.
Elkészítési idő: 70 perc
Ajánlott ital: Sóshalmi cserszegi
fűszeres