Hozzávalók: 1 tyúk vagy 2 csirke,
2 petrezselyemgyökér, 50 dkg murok, 1 kicsi fej zeller, 1 kicsi fej
vöröshagyma, 10 dkg gomba, 1 kis fej karalábé, 10 szál petrezselyemzöldje, 1
marék zöldborsó, só, bors, laskatészta
Elkészítése: A megtisztított és
jól megmosott, feldarabolt tyúkot hideg vízben tesszük fel főni lassú tűzre. Ha
felforrt, habját leszedjük, megsózzuk. A hagymát és a fűszereket vászonzacskóba
kötve belehelyezzük.
A zöldségeket hasáb alakúra
vágjuk, majd a levest felfőzésétől számított 30 perc múlva bezöldségeljük.
Lassú, egyenletes tűzön a tyúkot puhára főzzük, majd a szeletekre vágott
gombát, zöldborsót belehelyezzük, és együtt fellobbantjuk. Leszűrjük.
Egy kevés levesben a kockára vagy
hosszúra vágott laskát kifőzzük. Tálalás előtt a feldarabolt tyúkot és
zöldségfélét a tálra helyezzük, majd a finommetéltet a levesben tálaljuk. A
levesnek aranysárgának és áttetsző tisztának kell lennie. A tetejét vágott zöldpetrezselyemmel
hintjük meg.
Megjegyzés: Sok helyen
petrezselyem helyett borsot használnak, székely szokás gyömbérrel vagy
sáfránnyal fűszerezni.