Hozzávalók 10 személyre: 5 db
fácán, 400 g füstölt szalonna, 200 g sertészsír, 60 g tisztított vöröshagyma,
100 g tisztított sárgarépa, 100 g tisztított gyökér, 500 g áfonya, 500 g
almapüré, 1/2 csokor petrezselyemzöld, 5 adag szalmaburgonya, 5 adag párolt
rizs, 2 dl asztali fehérbor, 5 dl csontlé, só, őrölt bors, majoránna, kakukkfű.
Elkészítés: A fácánokat szárazon
megtisztítjuk, óvatosan, hogy a bőrük fel ne szakadjon. Kibelezzük, majd
kívül-belül gondosan tisztára mossuk, és füstöltszalonna-csíkokkal a mellüket
megtűzdeljük. A fácánokat kívül-belül jól megsózzuk, belsejükbe majoránnát,
őrölt borsot, kakukkfüvet, petrezselyemzöldet és egy fél fej tisztított
vöröshagymát teszünk. Serpenyőben kevés zsírt hevítünk, az előkészített fácánokat
átsütjük, és tepsibe helyezzük. A visszamaradt zsíron zöldségágyat készítünk. A
karikára vágott tisztított sárgarépát, tisztított gyökeret, vöröshagymát lepirítjuk,
felengedjük fehérborral, és a már szépen elősütött fácánokat ráhelyezzük.
Sütőbe tesszük, állandó locsolás mellett puhára sütjük. Sütés közben, ha a
levét elfőné, kevés csontlével pótoljuk. Egyenletesen sütjük, szép ropogós
pirosra. Amikor a fácánok megsültek, a zöldségágyról levesszük, a visszamaradt
zöldséget csontlével beforraljuk, majd finom szőrszitán átszűrjük. Köretnek
párolt rizst és szalmaburgonyát adunk. Adhatunk hozzá vörös borban párolt
körtét áfonyával töltve és almapürét. Tálalásnál a fácánokat saját levével
meglocsoljuk.