Három literes fazékba tegyünk két
liter vizet forrni láng-tűzre. Ha erősen buzog a víz, vessünk bele egy kávéskanál
sót, kézbe fogott nagyocska fakanállal, e közben a vizet folytonosan kavarni
kell és a bal kézzel ugyancsak folytonosan, s nem egyszerre kell eresztgetni a
vízbe másfél liternyi málé-lisztet. Félórai szakadatlan főzés és kavarás után
készen van a puliszka. Ha a puliszkát valaki tejjel akarja asztalra adni, akkor
ügyelni kell, hogy ne legyen igen kemény; azt már főzés közben meg lehet
ítélni; mert, ha igen kemény lenne, kavarni sem lehet jól. Túróval készítve
lehet keményebben is főzni. (A székely földön általában nagyon keményre
szeretik főzni a puliczkát.). A teljes puliszkához, kanalanként kell kirakni a
forró puliszkát; vízbe mártott bádog kanállal, citrom alakú gombócokat lehet
belőle formálni. Koszorúba kell rakni, és nagy kerek tálban kell asztalra adni.
Egy porcellán kannába hideg forralatlan tejsűrűt kell feladni hozzá. A túrós
puliszkát a következő módon kell készíteni: Egy lábasba tegyünk pár kanálnyi
olvasztott zsírt, vagy vajat, azután öt kanálnyi puliszkát el kell a lábas
fenekén lapítani, és jó bőven juh-túrót kell reá tenni. Ismételten meg kell
zsírozni, s fölibe megint puliszkát kell rakni; egészen addig kell ezt
ismételni, mig a lábas tele lesz. Ekkor tegyük be pirulni forró sütőbe fél
órára. Mikor a külső része meg pirult, vegyük ki és borítsuk ki kerek tálba,
úgy adjuk asztalra.