Hozzávalók: 1 kg marhahús, 3
liter víz, 1 liter korpacibere, egy hagyma, egy sárgarépa, egy petrezselyem,
fél zeller, egy marék cukorbab, negyed káposzta, két burgonya, két paradicsom,
egy szál zöld kapor, petrezselyem zöldje, levestikon, só.
Elkészítés: A húst ízlés szerinti
darabkákra felvágjuk, és odatesszük a vízbe főni. 2-3 alkalommal leszedjük róla
a habot, majd ízlés szerint megsózzuk. Amikor a hús félig megfőtt, hozzáadjuk
az apóra felvágott zöldséget, majd a káposztát és a burgonyát.
Az apróra felvágott paradicsomot
utoljára tesszük bele. Ha nincs friss paradicsomunk, egy merőkanál
paradicsomlével pótoljuk. Addig főzzük, amíg a hús teljesen megpuhult, de a
zöldség sem főtt szét. Külön edényben felfőzzük a korpaciberét, s rászűrjük a
megfőtt levesre. Hozzáadjuk az apróra felvágott kaprot, petrezselyem zöldet és
levestikont. Megízleljük, hogy eléggé sós, illetve savanykás. Megsózzuk, ha
kell. Savanykásabbá citromlével lehet tenni. Aztán még egyszer felfőzzük. Egy
tojást tejfellel elkavarunk, majd azt lassan hozzáadjuk a leveshez. Addig
keverjük, amíg ismét felforr.