Hozzávalók: 1 murok, 1 fehérrépa,
3-4 gomba, 1 kiskanál zsír, fél hagyma, káposztalé, ízlés szerint, 25 dkg
laskatészta, 3 szál petrezselyemzöldje, só, bors
Elkészítése: Tegyük fel lobbanó,
enyhén sózott 1 liter vízbe főni a murok- és fehérrépaszeleteket, majd kis idő
múlva adjuk hozzá a megtisztított gombát is.
A zsírban pirítsuk üvegesre az
apróra vágott hagymát és adjuk hozzá a leveshez.
Mikor a zöldségek majdnem készek,
de még nem puhák, adjunk hozzá annyi káposztalevet, hogy kellemes savanyúvá
tegye. Szűrjük le levesünket és takarítsuk meg a zöldségeket. A levesben főzzük
ki a laskatésztát. Mikor kész, tegyük vissza a zöldségeket, s lobbantsuk meg.
Tálalás előtt szórjuk meg finomra vágott petrezselyemzölddel, ízesítsük meg borssal,
s ha kell, sóval is.
Megjegyzés: Helyenként savanyú
káposztát, ecetben elrakott szeletelt pirospaprikát is adnak hozzá.
Alkalmanként az örményekkel együtt élő székelyek hívták ezt egyszerű
korhelylevesnek is, de a többnyire józan életet élő örmények nemigen hajlottak
emez elnevezés felé.