A vajas-leveles tészta: 50
dkg liszt, 25 dkg vaj, 3 tojás sárgája, 2 dkg élesztő, 4 dl tej, 1 ek cukor,
csipetnyi só
A töltelék: 130 dkg előre
párolt hús vagy húsmaradék, 1 fej vöröshagyma, só, bors, petrezselyemzöldje,
csipetnyi fodormenta, 1 dl tejföl, 1 ek olvasztott zsír
Elkészítése: Vajas-leveles
tészta: 5 dkg vajjal, 40 dkg liszttel, a tojásokkal, az élesztővel, tejjel,
cukorral és sóval tésztát gyúrunk, és langyos helyen megkelesztjük.
A többi vajat és lisztet
összegyúrva hidegre tesszük. Ha a tészta félig megkelt, hosszúkás alakúra és jó
ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk. A vajas-lisztes korongot a tészta közepére
tesszük, és a tésztát szorosan ráhajtogatjuk.
15-20 percig hideg helyen
pihentetjük, majd újra kinyújtjuk hosszúkás alakúra, s liszttel könnyedén megszórva
előbb az egyik harmadát behajtjuk-fordítjuk, s ezt a harmadik, harmaddal
befedjük. Megint hűvös helyre tesszük. A műveletet háromszor megismételjük.
Utoljára a tésztát félujjnyi
vastagságúra nyújtjuk, formával kerekre vágjuk... stb. Minden második karika
közepét kivágjuk. Az elkészítésnél úgy illesztjük, hogy mindegyik karika
tetejére kilyukasztott karika kerüljön. - Vághatjuk négyszögűre is.
Töltelék: A húst megdaráljuk,
majd kevés vajon megfonnyasztott, apróra vágott vöröshagymával, megsózva és borsozva
negyedóráig pároljuk.
Végül finomra vágott
petrezselyemzöldjét, csipetnyi fodormentát és 1 dl tejfölt keverünk bele. A
keverékkel megtöltjük a kivágott pogácsákat, és forró sütőben kisütjük.
Megjegyzés: Hasonlít a lengyel,
román, orosz pirog, pirozski nevű ételhez, de eltér tőlük a töltelék
összetételében, főleg a jellegzetesen kaukázusi örmény fűszer, a menta
alkalmazásában.