Hozzávalók: 1 kg meggy, 10 dkg
cukor, 2 tojássárgája, 1 csésze tejszín, pici só, 1 citrom
Elkészítése: A felfőtt vízbe
beletesszük a megmosott és kimagozott meggyet, és 10 percig főzzük.
Félretesszük, sóval, citromlével, cukorral ízesítjük és beletesszük a tejföllel
elkavart tojássárgát.
Változatok: Ugyanígy készül
ribizliből is. Sok háznál a ribizlit átpasszírozva teszik a levesbe.
Megjegyzés: Nemes konyhán, hogy a
meggy gazdag aromáját kiemeljék, még hozzáöntik a meggymagok vörösborban kevés
fahájjal, szegfűszeggel és vaníliával kifőtt levét is. Az ilyen finomra
készített leves tetejére kicsit cukrozott tojásfehérjehab is kerül, amelybe
frissen pirított és tört mandulát kevernek.