Lucskos káposzta 1.




85 perc Nehézség: 2
Hozzávalók: 2 kg édes fejes káposzta, 1 kg lapocka, 0,5 kg dagadó, 3 köröm, 4 dl tejföl, 2 evőkanál zsír, 3-4 evőkanál borecet, 1 teáskanál pirospaprika, 2 evőkanál liszt, kevés cukor, ízlés szerint törött bors, só.
A körmöket jól megtisztítjuk, és kuktában, betéten, másfél dl sós vízben puhára főzzük. A többi húst 1 evőkanál zsíron mindkét oldalán megpirítjuk, majd 1-2 dl sós vizet aláöntve, fedő alatt megsütjük. Közben a káposztát laskára metéljük, és sós vízzel leforrázzuk. A forrázott káposztát a sülő hús mellé tesszük, és vele együtt puhára pároljuk. Ha már a hús is, a káposzta is puha, akkor a húst kivesszük, felszeleteljük, és melegen tartjuk. A maradék zsírt felhevítjük, rádobjuk a lisztet, és sárgásbarnára pirítjuk. Megszórjuk a pirospaprikával, feleresztjük 2 dl hideg vízzel, simára keverjük, és a káposztát berántjuk vele. A borecettel és cukorral feleresztve, melegen tartjuk. A körmöket - ha puhára főttek - kicsontozzuk, feldaraboljuk, levét pedig elkeverjük a káposztában. Még egyet forralunk rajta, majd a tetejére helyezzük a felszeletelt húsokat, a körmöket, és leöntjük a tejföllel.