Hozzávalók: 1 nagyobb csirke, 10
dkg kolozsvári füstölt szalonna, 2 paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 dl
száraz fehérbor, 1 evőkanál apróra vágott friss tárkonylevél, 4 gerezd
fokhagyma, 1 dl sűrű tejföl, 1 dl tejszín, ízlés szerint só és törött fekete
bors.
Elkészítése: A csirkét
megtisztítom, és kisebb darabjaira vágom. Megsózom, és 10 percig állni hagyom.
Közben a füstölt szalonnát apró darabokra vágom, zsírját kiolvasztom, majd a
pörcöt leszűröm és félreteszem. A visszamaradt zsíron sárgára fonnyasztom az
apró kockákra vágott vöröshagymát, majd a csirkedarabokat egyenként, mindkét
oldalukon jól átsütöm a hagymás zsíron. A serpenyőből kiveszem, és melegen
tartom. A pecsenyeléhez hozzákeverem a meghámozott, felszeletelt paradicsomot,
a megtisztított, finomra zúzott fokhagymát, a sót, a borsot és az apróra vágott
tárkonylevelet. Ráöntöm a fehérbort és felforralom, majd a serpenyőbe visszateszem
a csirkedarabokat. Fedő alatt, gyakori kevergetés közben puhára párolom.
Tálalás előtt belekeverem a tejfölt és a tejszínt, rászórom a szalonnapörcöt,
jól átforgatom, és egyet forralok rajta. Legjobban burgonyalángos vagy
burgonyalepény illik mellé, de vajas galuskával is nagyon finom.
Elkészítési ideje: 60 perc