Egy kg kockára vágott fiatal
juhhúst kellően megsózunk, vöröshagymás, pirospaprikás zsírban
megpirítjuk. Egy fej kemény fogású
káposztának kivágjuk a torzsáját, 6-8 szeletre vágjuk, mint egy tortát, és
óvatosan úgy helyezzük a húsra, hogy a darabok szét ne hulljanak. Felül egy
kissé megsózzuk, egy kevés köménymagot szórunk rá, és befödve addig pároljuk a
sütőben, amíg a káposztának vastagabb erezete is puhulni kezd, és felszívja a
paprikás zsírt. Ekkor beledobunk 20 dkg karikára vágott füstölt házikolbászt
(debreceni), és készre pároljuk; célszerű tűzálló porcelán tálban vagy tordai
agyaglábasban elkészíteni, és edényestül az asztalra meneszteni. Ehhez az
eredeti székely eledelhez polenta-gombócot dukál adni.