Hozzávalók:
50 dkg zöldbab (lehetőleg a sárga hüvelyű, ún. Juliska bab), 1 kis fej vöröshagyma,
5 dkg füstölt szalonna, 2 paradicsom, 2 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, 1
csapott evőkanál só, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1
púpozott teáskanál liszt, 1 teáskanál sárgabaracklekvár (nem tévedés!).
A
füstölt szalonnát nagyon apró kockákra vágom, és a zsírját kiolvasztom. A
zsíron üvegesre fonnyasztom a megtisztított és ugyancsak finomra vágott
vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát és a zúzott
fokhagymát. Először folytonos kevergetés közben ráöntök 3 dl hideg vizet, és
simára keverem. Forralás közben további 7 dl vízzel felöntöm. Megsózom. Ha már
zubog, akkor apránként, hogy a forrás egy pillanatra se szűnjön meg, beleteszem
a közben megmosott, megtisztított és darabokra tördelt (nem vágott) zöldbabot.
Nagyon hamar megpuhul. Ezután hozzáteszem a gerezdekre vágott paradicsomot és a
finomra metélt zöldpetrezselyem felét. A liszttel és a baracklekvárral simára
kevert tejfölt folytonos keverés közben beleöntöm. Jól kiforralom, végül a
megmaradt petrezselyemzölddel meghintve, a fazekat lefedem. A sárgabaracklekvártól
rendkívül finom zamatot kap.