4 személyre
Hozzávalók: 40 dkg sárga hüvelyű,
zsenge zöldbab, 4 db kemény paradicsom, 2 dl tejföl, 4 gerezd fokhagyma, 3 dkg
margarin, 1-1 csokor kapor és petrezselyemzöld, 1 púpozott evőkanál liszt, 1
teáskanál piros fűszerpaprika, 1 marhahúsleves-kocka, ízlés szerint só és kis
cukor.
ELŐKÉSZÍTÉSE: a zöldbabot
letisztítom, megmosom, és kézzel darabokra tördelem. A kaprot és a
petrezselyemzöldet apróra vágom.
ELKÉSZÍTÉSE: leveses fazékba
öntöm a margarint, rászórom a lisztet, és világos zsemleszínűre pirítom, közben
folyamatosan kevergetem. Ezután a tűzről lehúzom, és belekeverem a
pirospaprikát. Azonnal ráöntök 2 dl hideg vizet, és simára keverem. Ha a rántás
már nem csomós, beleteszem a zöldbabot, és 8 dl vizet még ráöntök. (Ha a rántás
csomós lett, akkor egy finom szűrőn szűrjék át!) A tűzre visszateszem a
fazekat, belerakom a húsleveskockát, és a levest fedetlenül felforralom. A
forrástól számított 20 percig kis lángon főzöm, ügyelve arra, nehogy kifusson.
(A benne lévő liszt miatt hamar kifuthat!) Ha a zöldbab megpuhult, a levesbe
teszem a megmosott és nagyon kis kockákra aprított paradicsomot, meg a tisztított,
zúzott fokhagymát. A léből kiveszek egy decit, és simára keverem a tejföllel,
majd beleöntöm a forrásban lévő ételbe. Egy pillanatig ismét forralom, végül csipetnyi
cukorral és sóval ízesítem.
Meghintem a nagyon apróra vágott
kaporral és petrezselyemmel, de máris lehúzom a tűzről.