Hozzávalók: 40 dkg füstölt hús
vagy húsos szalonna, 30 dkg káposzta és zsenge karalábélevél, 2 ek liszt, 2 ek
zsír, 1 kanál zöldkapor, 1 fej hagyma, 1 bögre savanyútej, 2-3 gerezd
fokhagyma, só
Elkészítése: A húst vagy a
szalonnát hideg vízben főni tesszük. Egy kanál zsiradékban külön megpároljuk a
hagymát a megmosott, leforrázott és apróra vágott káposzta- és karalábélapikkal
(levelekkel).
A megmaradt zsírból és lisztből
rántást készítünk, amelyet kevés vízzel töltünk fel, ezt jól kikeverjük, és egy
merőkanál levessel is felengedjük. Miután néhányat lobbant, összekeverjük a
lapikkal, a hagymával és a húsra öntjük. Sózzuk, hozzáadjuk a zöldkaprot, a
savanyútejet - ízlés szerint - és egy kevés ideig egybefőzzük.
Felszolgálás előtt beleszórjuk az
apróra vágott fokhagymát.
Megjegyzés: Erdélyben a románság
a fokhagymát rendszerint apró famozsárban - pulica - zúzza szét. Így hamarabb
belefő az íze az ételbe.