A finom búzakorpa-cibere,
amelynek nemcsak sajátos és semmi hasonlóban föl nem lelhető íze van, de nagy
mennyiségű vitamint is tartalmaz, egy régi erdélyi recept szerint így készül:
Elkészítése: Egy üvegkannába,
vagy cserépfazékba 50 dkg búzakorpát és egy marék kukoricamálé lisztet teszünk
és összekeverjük. Hozzáadunk egy szelet barnakenyeret, 2-3 szelet citromot, egy
vékonyabb meggyfaágacskát levelestül, és feltöltjük 5 liternyi forró vízzel,
miközben fakanállal kavargatjuk. A kannát vagy fazekat lefödjük, és meleg
helyen tartjuk, ügyelvén arra, hogy még legalább kétszer felkeverjük. 24 óra
múlva a korpacibere savanyú lesz. Ekkor leszűrjük, 8 napig üvegekben, hideg
helyen tartjuk. A következő adaghoz egy csészényi erjesztett alapanyagot
tartunk vissza kovászként.