Hozzávalók: 1 mélytányér csiperke
vagy másfajta gomba, 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg tehéntúró, 1 csipet vágott
csombor vagy kakukkfű, 1 csipet só és paprika
Elkészítése: A felszeletelt
szalonnát ropogósra sütjük, majd papírtörlőre tesszük, hogy az a fölös zsírt magába
szívja. Így tegyük félre. A gomba tönkjeit kitördeljük, a fejeket többszöri
vízben lemossuk és lecsöpögtetjük. Mindenik karimába kevés túrót és füstölt
szalonnát teszünk. Ízesítőként frissen szedett csomborral vagy vadkaporral
szórhatjuk meg. Közepesen izzó szén fölött sütjük. Szén hiányában, zománctalan
edényben a kihevített sütőbe dugjuk, vagy a kályha rostélyán sütjük meg. Sóval,
paprikával fűszerezzük.
Megjegyzés: A hagyomány szerint
az erdélyi hegyi pásztorok jellegzetes ételével, puliszkával tálaljuk.