A bosporus régi erdélyi étel;
nagyon sok egyént ismertem a ki szenvedélyesen szerette e különös izü
"becsináltat".
Ha egy vendégségről megmarad egy
tányér hideg sült hús, pulyka, kacsa, liba, más egyéb szárnyas pecsenye, a
bosporust csakis ilyen maradék sültből szokás készíteni.
Két liter vizet forraljunk fel
egy három literes fazékban, sózzuk meg illőleg, azután készitsünk hozzá rántást
egy fakanál zsírból egy nagy fakanál liszttel szép pirosra, öntsünk bele egy
pohár hideg vizet, azután fordítsuk a rántást a forró sós vizbe. A rántással
együtt tegyük a lébe, a maradék hideg sültet is és annyi eczetet, hogy jó
savanyu legyen a lé; végül hat cikk fokhagymát tisztítsunk meg és vagdaljuk jól
össze, azután tegyük ezt is a húsos lébe, mindezeket tegyük tűzhöz, forraljuk
fel jól, azután asztalra tálalhatjuk.