135 perc Nehézség: 3
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 2
közepes nagyságú burgonya, 1 tojássárga, 1-1,5 dl tej, 1 teáskanál só, 3 dkg
élesztő, 1 mokkáskanál cukor, 1 kicsi padlizsán, 2 paradicsom, 1 gerezd
fokhagyma, 1 kis tej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, törött bors bőven, olaj a
sütéshez
Fél dl langyos tejben elkeverjük
a cukrot és az élesztőt, majd letakarva, langyos helyen fölfuttatjuk.
Vigyázzunk, hogy a tej valóban langyos (és ne meleg!) legyen, mert az
élesztőgombák a melegtől elpusztulnak! A burgonyát héjastul, kuktában a
jelzéstől számítva 5 percig takaréklángon főzzük. Még melegen meghámozzuk és
áttörjük. A liszttel, a tojássárgával, az élesztővel és annyi langyos tejjel dolgozzuk
össze, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Cipót formálunk belőle, és langyos
helyen (de nem a meleg tűzhelyen), lisztezett tálban, a tetejét is belisztezve,
tiszta konyharuhával letakarjuk, és duplájára kelesztjük. Míg a tészta kel,
elkészítjük a tölteléket. A padlizsánt megmossuk, letörölgetjük, majd héjastul
kis kockákra vágjuk és megsózzuk. A felforrósított 3 evőkanál olajon üvegesre
pirítjuk a megtisztított és karikára vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a
szétzúzott fokhagymát, és a sós létől lecsöpögtetett padlizsánkockákat. Fedő
alatt saját levében puhára pároljuk. Ha már üveges, belekeverjük a lehéjazott,
karikára vágott paradicsomot, megborsozzuk, és együtt pirítjuk néhány percig. A
lángos-tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, és tenyérnyi darabokat szaggatunk
belőle. Egy-egy lángos közepére teszünk a padlizsános töltelékből, a tésztát
félbehajtjuk, majd a széleit jól összenyomva a nyújtófával kissé lelapítjuk. Bő
forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük.