Hozzávalók:
60 dkg sertéshús, 40 dkg savanyú káposzta, 5 dkg rizs, 1 evőkanál zsír, 2
evőkanál liszt, 1 kis fej vöröshagyma, késhegynyi pirospaprika, 2 dl tejföl
Elkészítés:
A húst kockákra vágjuk, és egy liter sós vízben feltesszük főni. A savanyú káposztát
vízzel jól kimossuk és annyi vízben, amennyi ellepi, szintén megfőzzük. Amikor
a hús már majdnem puha, beleszórjuk a megmosott rizst, és addig hagyjuk a
tűzön, ameddig megpuhul. Végül a káposztát a húsos levesbe öntjük. A lisztből a
zsíron rántást pirítunk, a felaprított vöröshagymát megfuttatjuk rajta, és
pirospaprikával megszórjuk. Egy kevés hideg vízzel felengedjük, majd a tejfölt
is hozzáadjuk. A levesbe öntjük és felforraljuk. - A káposztalevest általában
disznótorkor főzik, ezért egyszerre, a receptben felsoroltaknál jóval több
hozzávalóból készül. Ez a leírás Técsőről származik, de másutt, például
Beregrákoson úgy készítik, hogy a húst először egy kevés zsíron fehéredésig sütik,
csak aztán főzik meg. Rizs helyett burizst* szórnak bele, és a savanyú káposzta
levével savanyítják.