Hozzávalók: 1 disznófej, 25 dkg
friss disznóbőr, 1 kg sovány disznóhús, 1 disznógyomor, 1 disznóhólyag, 2
gerezd fokhagyma, kevés citrom, só, bors, paprika, csombor
A disznóölés egy fontos
mellékterméke.
Elkészítése: A disznófejet hideg
vízben jól megtisztítjuk. Nyersen leszedjük a sovány húst a fejről, és a
nyelvvel együtt félretesszük. A kövérjét, orrát és fülét kétujjnyi széles
kockákba vágjuk, szalonnabőrt szépen megtakarítjuk, és azt is nagy kockákba
vágva közéelegyítjük. Nagy lábasba tesszük, megsózzuk, és annyi vizet töltünk
rá, hogy ellepje, és addig főzzük, amíg jó puha lesz. Az elfőtt vizet pótoljuk.
A lefejtett sovány fejhúst és az
1 kg sovány disznóhúst felkockázzuk, és a nyelvvel együtt ugyancsak megfőzzük.
Ha mindkettő megfőtt, a nyelvet kivesszük, és ugyancsak kockára vágjuk,
összeelegyítjük, befűszerezzük és adunk hozzá két cikk nagyon finom péppé tört
fokhagymát. Aki citrommal szereti, fokhagyma helyett azt használja.
A disznó hólyagját felfúva, és a
gyomrát megszárítva többször jól kimossuk, és azt megtömjük a sajtnak valóval.
A hólyagokat bevarrva a sajtokat megabáljuk, majd kivéve súly alatt kihűtjük.
Ha jól kihűlt, pár napra, füstre tesszük. Tavaszig is el lehet tenni. Ki milyen
kövéren szereti, a szerint tesz szalonnát bele.