Hozzávalók:
25-30 dkg szalonnabőr a zsírszalonnáról, 50 dkg friss kolbász, 50 dkg véres
hurka, 50 dkg májas hurka, 50 dkg lapocka, 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg
rizs, 5 dl tejföl, 1 tojás, 1, kg savanyú apró káposzta, 10 db káposztalevél, 1
hegyes csípős paprika vagy 2 cseresznyepaprika, 1 teáskanál szárított csombor,
bors, só.
Elkészítés:
A lapockát megdaráljuk. A rizst többször váltott vízben átmossuk, és kissé lecsepegtetjük.
Sós vízben félig megfőzzük, majd a darált húsból, a félig főtt rizsből, a tojással,
sóval, borssal tölteléket keverünk. A savanyú-káposzta levelekbe egyenletesen
elosztjuk, és a már említett módon becsomagoljuk. 7-8 literes lábos alját
kirakjuk az eldarabolt szalonnabőrrel, ezt meghintjük egy nagyon vékony réteg
apró káposztával. Megsózzuk, majd rákarikázunk egy kis csípős paprikát.
Megrakjuk a felszeletelt friss kolbásszal, ezt megint egy vékony réteg apró
káposzta követi. Megszórjuk csomborral és megsózzuk. Ezután sorban egymás mellé
tesszük a töltelékeket, erre vékony réteg apró káposztát hintünk, megsózzuk,
majd a véres hurka következik. Ezt újból apró káposzta követi, amelyre a májas
hurkát tesszük. Tetejére kerül az utolsó réteg apró káposzta, ezt meghintjük a
maradék csomborral, kis sóval, rákarikázzuk a maradék, csípős paprikát, majd az
egészet nyakon öntjük tejföllel. Az edényt lefedjük, és forró sütőbe téve, de
közepes lángon sütjük 3-4 órát.