Palócleves 1.
Hozzávalók: 40 dkg báránylapocka, 1,5 dl
húsleves (kockából), 15 dkg vöröshagyma, 15 dkg burgonya, 15 dkg zöldbab, 2
gerezd fokhagyma, 3 dl tejföl, 2 dkg édesnemes fűszerpaprika, babérlevél,
köménymag, só, kevés olaj.
A bárányhúst kisebb kockákra vágjuk, alaposan
megmossuk. Az előhevített olajon üvegesre pirítjuk a finomra vágott
vöröshagymát, majd az áttört fokhagymát és a köménymagot is hozzáadjuk.
Meghintjük a fűszerpaprikával és beletesszük
a húst. Fedő alatt, lassú tűzön pörköljük. Néha kevés húslevest öntünk hozzá.
Közben a megtisztított jól megmosott burgonyát szintén kockára, a zöldbabot kb.
2-3 cm-es darabokra vágjuk. Mikor a hús majdnem megpuhult, hozzáadjuk a
burgonyát, a babot, és felengedjük a maradék húslevessel. Ízesítjük
babérlevéllel, lassú tűzön készre főzzük. Tejföllel dúsítjuk.
Elkészítési idő: 55 perc
Ajánlott ital: Homoki Tramini
Palóc leves 2.
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg birkalábszár (esetleg marhahús:
lábszár vagy pacsni), 50 dkg vágott zöldbab, 3-4 közepes nagyságú burgonya, 1
kis fej apróra vágott vöröshagyma, 1 evőkanál zsír, 1 kávéskanál pirospaprika,
1 kis darab gyömbér, csipetnyi őrölt kömény, só, a rántáshoz: 1 evőkanál zsír,
1 evőkanál liszt, 2 evőkanál tejföl
Ha nem szeretjük a birkahús
jellegzetes ízét, forrázzuk le, mielőtt kockákra vágnánk. Ha marhahúst vettünk,
alaposan mossuk meg. A hagymát egy evőkanálnyi zsíron üvegesre fonnyasztjuk,
majd levesszük a tűzhelyről és megszórjuk pirospaprikával. Hozzáadjuk a húst.
Őrölt borssal, sóval, köménnyel és babérlevéllel ízesítjük és felengedjük 2 dl
vízzel. Amikor a hús már puha, hozzáadjuk a zöldbabot, majd 10 perccel később a
burgonyát is. Ráöntünk 1 liternyi forróvizet, és tovább főzzük. A zsírból és
lisztből világos rántást készítünk, és simára keverjük a tejföllel. A levest a
tejfölös rántással besűrítjük, és újra felforraljuk.
Elkészítési idő: 2 óra 30 perc