Hozzávalók: 50 dkg lapocka, 25 dkg tarhonya, 3 paradicsom, 10
dkg reszelt óvári sajt, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 evőkanál pirospaprika, 1
evőkanál olaj, 5 dkg füstölt szalonna, ízlés szerint törött fekete bors, só.
A húst megmossuk, letöröljük,
majd vékony laskára metéljük. A megtisztított és finomra vágott vöröshagymát az
apró kockákra vágott füstölt szalonna kiolvasztott zsírján üvegesre
fonnyasztjuk, ráhintjük a pirospaprikát, majd a húst hozzátéve, állandó keverés
közben lepirítjuk. Megsózzuk és felöntjük 3 dl vízzel, majd fedő alatt
félpuhára pároljuk. A tarhonyát pirosra pirítjuk a forró olajon, megsózzuk, és
a már félpuha húshoz öntjük. Hozzáadjuk a lehéjazott és felszeletelt
paradicsomot, beleszórjuk a reszelt sajtot, meghintjük törött borssal, és annyi
vízzel öntjük fel, hogy legalább 2 ujjnyival több legyen a víz a lábosban, mint
a tarhonyás hús. Az egészet felforraljuk, majd lefedve, előmelegített, forró
sütőbe tesszük, és takaréklángon 40 percig sütjük. Akkor van készen, ha a
tarhonya az összes szaftot magába szívta. A sajttól különlegesen finom ízt kap.
Bármilyen salátával kitűnő egytálétel.