Hozzávalók:
A tésztához: 50 dkg liszt, 1 tojás, 5 dkg élesztő, 2 dl tej,
15 dkg zsír, 1 kiskanál cukor, késhegynyi só.
A töltelékhez: 1 kg sült tök, 10 dkg cukor, 1 reszelt jonatán
alma, 1 evőkanál rum (citromlé).
Megfuttatjuk az élesztőt a cukros
tejben és összegyúrjuk a zsírral elmorzsolt liszttel, a tojássárgájával meg a
csipet sóval. Alaposan bedagasztjuk, két cipóra osztjuk, és egy fél óráig
pihentetjük langyos helyen. Közben a héjától megtisztított, sült tököt a kés
fokával darabossá szétverjük, közéreszeljük a megtisztított almát és elkeverjük
a cukorral meg a rummal / /vagy citromlével /. Ujjnyi vastagra nyújtjuk a
megkelt tésztacipókat és a tölteléket ráterítve, külön - külön összegöngyöljük.
A kizsírozott tepsire fektetjük a tészta rudakat, fél óráig kelesztjük, majd a
tésztából kimaradt, habbá vert fehérjével megkenjük. Közepesen meleg sütőben
szép pirosra sütjük. A kisült tésztát úgy daraboljuk, mint a beiglit és
porcukorral meghintve rakjuk tálra.