Nyírségi gombócleves 1.
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg borjúcomb vagy lapocka (esetleg
sovány sertéshús), 8 dkg vaj, 1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1-1
darabka zeller és karalábé, só, 10 dkg fagyasztott zöldborsó, 15 dkg
fagyasztott karfiol (friss is jó), 10 dkg gomba, 1 csapott evőkanál liszt, 2 dl
tejszín, 2 tojássárgája, fél citrom leve
A burgonyagombóchoz: 15 dkg burgonya, 4 dkg liszt, 1 tojás,
só, őrölt bors, késhegynyi reszelt szerecsendió, a tetejére: fél csokor
petrezselyem
A borjúhúst 1 cm-es kockákra
vágjuk, és a vaj felén kevergetve fehéredésig sütjük. Közben a sárgarépát, a
petrezselyemgyökeret, a zellert és a karalábét megtisztítjuk, kis kockákra
aprítjuk, a húshoz adjuk, s néhány percig pirítjuk. 1,2 l vízzel felöntjük,
megsózzuk, felforraljuk, majd lefödjük, és kis lángon puhára főzzük. Közben a
gombóchoz a burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk és áttörjük. Amikor
kihűlt, a liszttel és a tojással összegyúrjuk, megsózzuk, megborsozzuk, reszelt
szerecsendióval fűszerezzük. Vizes kézzel apró gombócokat formálunk belőle és a
lobogva forró levesbe dobjuk. A borsót, az apró rózsáira szedett karfiolt és a
felszeletelt gombát hozzáadjuk, s addig főzzük, míg minden megpuhul. Közben a
maradék vajból és a lisztből világos rántást készítünk, a levest ezzel
sűrítjük. A tűzről levéve e tejszínnel elkevert tojássárgájával dúsítjuk, ha
kell, még megsózzuk, végül citromlével kellemesen pikánsra ízesítjük.
Tálaláskor apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk.
Elkészítési idő: 1 óra 35 perc
Nyírségi gombócleves 2.
Hozzávalók (10 személyre): Borjú, vagy s. apróhús 1 kg,
Zöldség 0,45 kg, Karalábé 0,15 kg,
Zeller 0,10 kg, Zöldborsó konzerv 0,20 kg. Tisztított karfiol 0,30 kg,
Gomba 0,20 kg, Só 0,03 kg, Bors 0,005 kg, Delikát 0,01 kg, Vaj
0,15 kg, Tejszín 0,50 l, Tojássárga 5 db, Petrezselyemzöld 1 cs., Citrom 0,10
kg, Burgonyagombóc 10 adag
Betét: Burgonya 1 kg, Tojás 3 db, Liszt 0,25 kg, Bors 0,005
kg, Petrezselyemzöld 1 cs.
Elkészítése:
Borjú-becsinált levest készítünk, amelyet félvajas világos rántással sűrítünk.
Betétnek burgonyagombócot, gombát, zöldborsót, kelvirágot teszünk, végül tojássárgájával
és tejszínnel legírozzuk. Ízesítjük sóval, citromlével, petrezselyemzölddel.