Nagydobosi tökös-mákos rétes 1.
1 kg gyalult tököt megszórunk 10
dkg cukorral, egy kevés reszelt citromhéjjal, fahéjjal, tört szegfűszeggel és
citromlével ízesítjük. Keveréket készítünk 10 dkg porcukorból és 3 dkg
mazsolából. A megzsírozott réteslapra egy csíkban rászórjuk a mákos keverék
felét, erre a tököt, 3-4 dkg tisztított mazsolát, majd a többi mákkeveréket.
Lazán felsodorjuk, a tetejét is zsírral megkenjük, és szép pirosra sütjük.
Nagydobosi tökös-mákos rétes 2.
Hozzávalók: 2 csomag kész réteslap, 1 kg sütőtök, 20 dkg mák,
10 dkg kristálycukor, 5 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg mazsolaszőlő, 5 g őrölt fahéj,
1 dl tej, 1 dl tejszín, 1 db citrom, 1 dl olaj, porcukor a szóráshoz.
Noha az igazi finom rétes a saját
készítésű, mégis inkább a kész réteslapot válasszuk, gyorsabban készül el. A
kezdő háziasszonyoknak, ha kedvük kerekedik a hagyományos rétes elkészítésére -
megadjuk a rétestészta összetételét: 10 dkg lisztet, 1 tojással, egy kevés
sóval, kevés gyümölcsecetes vízzel lágy, jól nyújtható tésztává gyúrjuk, és
langyos helyen fél óra pihentetés után kezdődhet a lisztezett szalvétán a
nyújtás-húzás. Ettől kezdve azonos az elkészítési mód a réteslappal. Rövid
ideig tartó szikkadás után olajjal - a gyümölcsös réteseket olvasztott vajjal -
meglocsoljuk, zsemlemorzsával megszórjuk, majd elterítjük rajta a tej, tejszín,
reszelt citromhéj, cukor, mazsola, őrölt mák és gyalult tök felfőzött és
kihűtött keverékét, végezetül meghintjük az őrölt fahéjjal. A szalvétával felcsavarjuk
a rétest, és olajozott sütőlapra tesszük - a tetejét is olajjal vagy olvasztott
vajjal meglocsolva - 180-190 °C-os sütőben pirosra-barnára sütjük. Úgy is
készíthetjük, hogy rétegezzük a tölteléket, ekkor azonban a gyalult tököt
citromlében tartva, és kinyomkodva szórjuk, a felfőzött és ízesített mákra.