Hozzávalók: A tésztához
12 dkg rétesliszt, 12 dkg finomliszt, 12 dkg vaj vagy ráma margarin, 1 tojás
sárgája, 1 csomag sütőpor, 2 kiskanál citromlé, a töltelékhez 50 dkg sütőtök,
10 dkg füstölt szalonna, 2 szál újhagyma vagy 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd
fokhagyma, 20 dkg trappista sajt, 3 tojás, 3 evőkanál tejföl, só, őrölt bors, 1
kis csokor finomra vágott petrezselyem.
A tésztához valókat gyorsan
összedolgozzuk, ha kell, egy kevés hideg vizet is gyúrunk bele, hogy rugalmas
legyen, és 30 percre a hűtőszekrénybe rakjuk. Mialatt a tészta pihen,
elkészítjük a tölteléket. A meghámozott, kimagozott, felaprított tököt enyhén
sós vízben puhára főzzük, majd alaposan lecsöpögtetjük és pépesítjük. A szalonnát
2 szeletbe vágjuk és kisütjük. Kiszedjük, a zsírjában az apró kockákra vágott
vöröshagymát megpirítjuk, a tört fokhagymát is hozzáadjuk. A reszelt sajtot, a
tökpürét, a tojásokat, a tejfölt, a fűszereket beleforgatjuk, és alaposan
kikeverjük. Ezután egy maximum 25 cm átmérőjű pite - vagy kerek tortaformát
kibélelünk vele és előmelegített sütőbe tolva, 10 percig sütjük. Ekkor
rásimítjuk a tölteléket, majd 30 percig lassú tűzzel tovább sütjük. A 2 szelet
sült szalonnát a sütés vége felé a töltelék tetejére fektetjük, és az egészet a
sütőben teljesen megsütjük.