Nagydobosi sütőtöklepény




Hozzávalók: a tésztához: 4 dl finomliszt, 1 evőkanál porcukor, 20 dkg Rama margarin, 1 tojássárgája, csipetnyi só, 2 evőkanál víz,
A töltelékhez: 4 dl sütőtökpép, 2 dl barna kristálycukor, 1 kiskanál méz 2 kiskanál vízzel elkeverve, 1 kiskanál őrölt szegfűszeg, 1 kiskanál fahéj, 10 dkg mazsola, 1/2 dl mirelit ribizke vagy egyéb gyümölcs, 2 evőkanál apróra vágott cukrozott narancshéj.
A tésztához valókat gyorsan összegyúrjuk, és 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük. A tészta 2/3 részét kinyújtjuk, és úgy béleljük ki vele egy kerek sütőformát, hogy pereme is legyen. A töltelékhez valókat simára keverjük, a tésztával bélelt formába simítjuk és a maradék, kerek tésztalappá nyújtott tésztával betakarjuk. A tetejét megszurkáljuk a visszamaradt tésztából, kis virágokat formázunk, és ezzel díszítjük. Tojással megkenjük, előmelegített sütőbe toljuk és 10 percig erős, majd takaréklánggal 30 percig sütjük.

Nagydobosi sütőtökleves




Hozzávalók: 1 kg sütőtök, 1 liter tej, 5 dkg vaj, 3 evőkanál rizs, só, cukor, 1 csokor petrezselyemlevél.
A tököt meghámozzuk, kimagozzuk, és kockára vágjuk. Egy pohár vízzel leöntve, fedő alatt, kis lángon nagyon puhára főzzük, majd áttörjük vagy szétturmixoljuk. A fazékba visszaöntve, a tejjel felengedjük és sóval, egy kevés cukorral ízesítve, puhára főzzük benne a rizst. Végül beledobjuk a vajat, és ha elolvadt, már tálalhatjuk is. (A tálban megszórhatjuk a tetejét finomra vágott petrezselyemmel is.) Ízlés szerint kétféleképpen lehet tálalni: erősebben sózva vagy erősebben cukrozva, ahogy a család szereti.

Nagydobosi sütőtökös beigli




Hozzávalók: 
A tésztához: 50 dkg liszt, 1 tojás, 5 dkg élesztő, 2 dl tej, 15 dkg zsír, 1 kiskanál cukor, késhegynyi só. 
A töltelékhez: 1 kg sült tök, 10 dkg cukor, 1 reszelt jonatán alma, 1 evőkanál rum (citromlé).
Megfuttatjuk az élesztőt a cukros tejben és összegyúrjuk a zsírral elmorzsolt liszttel, a tojássárgájával meg a csipet sóval. Alaposan bedagasztjuk, két cipóra osztjuk, és egy fél óráig pihentetjük langyos helyen. Közben a héjától megtisztított, sült tököt a kés fokával darabossá szétverjük, közéreszeljük a megtisztított almát és elkeverjük a cukorral meg a rummal / /vagy citromlével /. Ujjnyi vastagra nyújtjuk a megkelt tésztacipókat és a tölteléket ráterítve, külön - külön összegöngyöljük. A kizsírozott tepsire fektetjük a tészta rudakat, fél óráig kelesztjük, majd a tésztából kimaradt, habbá vert fehérjével megkenjük. Közepesen meleg sütőben szép pirosra sütjük. A kisült tésztát úgy daraboljuk, mint a beiglit és porcukorral meghintve rakjuk tálra.

Nagydobosi sütőtökös kelkáposzta-hasáb




Hozzávalók: 1 kis fej kelkáposzta, só, bors, 500 g sütőtök, 1 közepes póréhagyma, 80 g margarin, 1 kiskanál szárított kakukkfű, 2 tojás, 1 dl tejszín, őrölt szerecsendió, 8 szelet gépsonka, 80 g ementáli sajt.
A megtisztított kelkáposztát sós vízben 10 percig főzzük, hideg vízbe merítjük, lecsepegtetjük, leveleire bontjuk, és felitatjuk róluk a vizet. A margarin felén megfonnyasztjuk a felkarikázott pórét, hozzáadjuk a meghámozott, legyalult sütőtököt, kakukkfűvel ízesítjük, fedő alatt 10 percig, pároljuk, hűlni hagyjuk. A tojásokat elkeverjük a tejszínnel, sóval, borssal és egy késhegynyi szerecsendióval, a pórés sütőtökhöz adjuk. Egy margarinnal kikent négyszögletes sütőformát kibélelünk a nagyobb, kissé egymásra csúsztatott kellevelekkel, a sonkával és a vékonyra gyalult sajttal, belesimítjuk a masszát. A tetejére fektetjük a maradék kelleveleket, rátördeljük a maradék margarint. A formát langyos vízzel félig telt tepsibe tesszük és meleg sütőben 1 órán át, gőzöljük. 5 percig pihentetjük, hosszúkás tálra borítjuk, tetejét párolt tök-szívecskékkel és kakukkfűvel díszíthetjük. Burgonyapürét, petrezselymes rizst adhatunk hozzá.

Nagydobosi sütőtökpite




Hozzávalók:  A tésztához 12 dkg rétesliszt, 12 dkg finomliszt, 12 dkg vaj vagy ráma margarin, 1 tojás sárgája, 1 csomag sütőpor, 2 kiskanál citromlé, a töltelékhez 50 dkg sütőtök, 10 dkg füstölt szalonna, 2 szál újhagyma vagy 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 20 dkg trappista sajt, 3 tojás, 3 evőkanál tejföl, só, őrölt bors, 1 kis csokor finomra vágott petrezselyem. 
A tésztához valókat gyorsan összedolgozzuk, ha kell, egy kevés hideg vizet is gyúrunk bele, hogy rugalmas legyen, és 30 percre a hűtőszekrénybe rakjuk. Mialatt a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. A meghámozott, kimagozott, felaprított tököt enyhén sós vízben puhára főzzük, majd alaposan lecsöpögtetjük és pépesítjük. A szalonnát 2 szeletbe vágjuk és kisütjük. Kiszedjük, a zsírjában az apró kockákra vágott vöröshagymát megpirítjuk, a tört fokhagymát is hozzáadjuk. A reszelt sajtot, a tökpürét, a tojásokat, a tejfölt, a fűszereket beleforgatjuk, és alaposan kikeverjük. Ezután egy maximum 25 cm átmérőjű pite - vagy kerek tortaformát kibélelünk vele és előmelegített sütőbe tolva, 10 percig sütjük. Ekkor rásimítjuk a tölteléket, majd 30 percig lassú tűzzel tovább sütjük. A 2 szelet sült szalonnát a sütés vége felé a töltelék tetejére fektetjük, és az egészet a sütőben teljesen megsütjük.

Nagydobosi sütőtökpüré burgonyával




Hozzávalók: 80 dkg sütőtök, 20 dkg burgonya, 2 evőkanálnyi olaj, 2 evőkanálnyi szójaliszt, 2 dl tej, 2 evőkanálnyi sovány tejpor, 1 csomó zöldpetrezselyem.
A sütőtököt meghámozzuk, a magokat kidobjuk, leöblítjük, kis darabokra vágjuk. Kevés sóval, meleg vízben elkezdjük főzni, amikor a sütőtök puha, hozzáfőzzük a megmosott, vékonyan meghámozott, apró kockára vágott burgonyát, ezt is puhára főzzük. Áttörjük vagy daráljuk vagy turmixoljuk. A megmosott, finomra vágott zöldpetrezselymet az olajon kissé megpirítjuk, hozzákeverjük a szóját, a tejport, tejjel simára kavarjuk. A tökpürével együtt 10 percig takaréklángon főzzük. Ízesíteni lehet még cukorral, fahéjas cukorral ízlés szerint.